Meten is weten

Lage tonen test-files
Metingen aan Quad-elektrostaten
Meetsoftware


Lage tonen test-files

Een handig test-file voor (lage) bassen is Bas.mp3, laden doe je met je rechtermuisknop en dan: Doel opslaan als..., daarna kan je het op een CD of USB-stick zetten en afspelen met je DVD/CD speler.
Het bevat drie maal tien bastonen met een ritme van 80 beats/minute (ongeveer je hartslag) van respectievelijk E2 (82,4 Hz een populaire disco-bas en de laagste noot op een gitaar), E1 (41,2 Hz een octaaf lager en de laagste noot van een basgitaar/contra-bas) en E0 (20,6 Hz dat kan alleen met een synthesizer of (kerk)orgel). De bastonen worden gescheiden door A4 tonen (440 Hz de telefoon-kiestoon en de referentie voor het stemmen van instrumenten).
Het gaat om zuivere sinussen, die geen boventonen bevatten zoals bij muziekinstrumenten, alle ellende komt dus door je luidsprekers als het niet zuiver klinkt.
E2 klinkt gewoon goed, E1 hoor ik nog (vervormd) op mijn goedkope USB-headset, die bij E0 alleen tikken geeft.
Op mijn SimPole klinkt E0 vrijwel hetzelfde als E1, wat dus op 2de harmonische vervorming duidt, maar hij doet het wel!
Ik heb enigzins rekening gehouden met de Isofoon bij 80 dB met betrekking tot de referentie-toon A4 t.o.v. E2, A4 is 14 dB zachter opgenomen dan de andere tonen.
Maar als je de Luidheid-karakteristiek bekijkt:
Luidheid
dan zouden ook de ander tonen gewogen moeten worden, let ook op de oude curve van vroeg‚h, die je nog veel tegenkomt in de literatuur en die 10 dB (10x het vermogen!) gunstiger uitvalt voor 20 Hz, ze namen toen waarschijnlijk ook een stuk vervorming mee.
Dat is ook niet zo vreemd: 20% 2de harmonische vervorming (en dat heb je gauw bij die lage tonen) klinkt harder dan de grondtoon en de 3de al bij 7%!
De volledig gewogen versie van Bas.mp3 is Basw.mp3, maar zet je versterker niet te hard, ik ben niet aansprakelijk voor de schade!
Een leuker nummer om je basweergave te testen is Fever.mp3, ik heb het bekeken en de laagste bastoon is ca. 67 Hz.
Een moderner nummer is LTYL.mp3, het bevat een met 10 Hz gewobbelde (AM) 40 Hz toon (synthesizer dus) met aan het eind een 70 Hz toon.
Een voorbeeld met een kerkorgel is Pie Jesu.mp3, het bevat een tussen links en rechts zwevende toon van 54 Hz, waardoor het nog lager lijkt.
Top

Metingen aan Quad-elektrostaten

Meting en berekening! van de Quad ESL57, door Peter Baxandall:
Quad ESL53

Uitgebreide (maar slecht te zien) metingen aan de Quad ESL63, door 'Hi-Fi news&record review':

Quad ESL63

Zoals je ziet is de ESL57 een speaker uit de 60Hz-plus-familie, die tegenwoordig met een subwoofer uitgerust zou moeten worden
voor weergave van DVD- en R&B-subbassen, of niet als je dit soort geluid niet afspeelt.
De modernere ESL63 (gebouwd sinds 1981, Peter Walker heeft er 18 jaar over gedaan!) kan deze bassen wel aan.
Top

Meetsoftware

Een voorbeeld van goedkope meetsoftware is AudioTester.
Top