De in de Elektor-Halfgeleidergids van 2009 gepubliceerde Audiovermogensmeter heeft veel audio-liefhebbers verbaasd.
Enerzijds geloven ze vaak niet dat het zo eenvoudig is om audiovermogen te meten en anderzijds dat ze zo weinig vermogen nodig hebben voor een normaal geluidniveau.
Bij velen licht de LED maar net groen op, wat betekent dat ze maar een paar tienden Watt vermogen leveren, terwijl ze toch straalkachels als versterkers hebben staan, die in rust al tientallen Watts vermogen gebruiken.
Ik gebruik de APL (AudioPowerLED) al jaren in verschillende uitvoeringen en heb inmiddels een simpel printje ontworpen, zodat iedere handige hobbyist het ook kan bouwen:
APL3
Zie LTspice voor het simulatie-bestand.

De APL is ook makkelijk op een gaatjesprint te bouwen:
APL-bottom

APL-top

APL-side

De LED is aan de onderkant gemonteerd, zodat ie makkelijk in het front van een box/paneel geplaatst kan worden.
Voor de duo-LED is de 3mm bestelnr. 187496 of de 5mm bestelnr. 185000 van Conrad geschikt, die typical 70 mcd levert bij 20 mA, en maximaal 100 mA piek kan hebben.
In onderstaande tabel staan de kleuren van de LED afhankelijk van de spanning over de luidspreker en omgerekend met VČ/R het vermogen:

APL3-kleur

Bij 9 Vrms wordt de 100mA piekgrens door de rode LED bereikt, R3 en R4 dissiperen dan 1/4 W en ook de transistor kan dit nog hebben
In de praktijk zal dit niet continu voorkomen, dit is natuurlijk eenvoudig te controleren door deze schakeling toe te passen: als de LED vaak lang rood oplicht, bijv. bij zwaar PA-gebruik in de disco of met een live-band, dient men een Audio-vermogensmeter met een hoger vermogensbereik zoals de K4307 van Velleman te gebruiken.

Twee APL's ingebouwd in een versterker:
AMP-APL
Het linkerkanaal levert ca. 1/2 Watt en het rechter 5 Watt (lijkt oranje op de foto, maar is toch echt rood), de middelste LED is een oranje Power-On-LED.

De APL ingebouwd in de populaire SimPole
SimPole-APL-front

SimPole-APL-back

Zie ook het Youtube-filmpje.
Dit nummer laat alle kleuren zien, als je het maar hard genoeg zet, rood is overigens niet goed te zien, het lijkt meer fel oranje, maar in het echt onder de juiste hoek is het wel rood!
Het geluid is opgenomen met de camera en niet veel soeps, maar hier klinkt het geweldig!

Er is inmiddels ook een professioneel printje beschikbaar:
APL-pcb
Mail mtb@hoogte.net voor de verkrijgbaarheid.